Tentoonstelling kunstproject “Mishandelde pagina’s”

Theek 5 Baarle organiseert tentoonstelling over bijzonder kunstproject.

Bibliotheekboeken hebben het zwaar te verduren.  Al snel nadat ze in roulatie zijn gebracht, vertonen ze sporen van gebruik. Kunstenaars Ludo de Kort en Marianne de Zwarte gebruikten afgeschreven bibliotheekboeken voor hun kunstproject “Mishandelde pagina’s”. Ook boeken van Theek 5 Baarle werden hiervoor gebruikt. De hele maand september kun je het resultaat en hun werkwijze gratis komen bewonderen in een tentoonstelling. Deze wordt tentoongesteld in Theek 5 Baarle gedurende de openingstijden.

Mishandelde bibliotheekboeken

Hoeken van pagina’s worden bruut omgevouwen en er worden aantekeningen gemaakt met potlood, balpen of stift. Ook blijven er lichaamssappen en restanten voedsel achter tussen de pagina’s. Soms zelfs plakjes kaas! Het zijn maar een paar voorbeelden die Marianne de Zwarte en Ludo de Kort in dit kunstproject zijn tegengekomen. In anderhalf jaar tijd hebben ze meer dan 550 bibliotheekboeken verzameld, gecontroleerd op mishandelingen, voorzichtig uit elkaar gehaald én ingevoerd in een database. De afgeschreven boeken die in dit project zijn gebruikt, kwamen van bibliotheken in België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden.

Kunst als resultaat

Van de ruim 2400 mishandelde pagina’s die de kunstenaars hebben gedocumenteerd, hebben ze enkele nieuw ingebonden boeken gemaakt, netjes op volgorde van paginanummer. Daarnaast zijn interessante pagina's die de boeken niet hebben gehaald, opgenomen in een aantal presentatiemappen. Ook lijmden ze enkele boeken bladzijde per bladzijde dicht met boekbinderslijm zodat er monumentale blokken ontstonden. Op de bovenkant is telkens één mishandelde pagina bevestigd.

De kunstenaars

Ludo de Kort (1966, Turnhout, België) zette pas op 37-jarige leeftijd zijn eerste stappen richting hedendaagse kunst door zich in te schrijven op het Deeltijds Kunstonderwijs in Hoogstraten. Sindsdien rondde hij er de richtingen Fotokunst en Vrije Grafiek af. Marianne de Zwarte (1972, Kapelle, Nederland) is boekbindster. Ze volgde de opleiding Boekkunst in Antwerpen aan de Academie Berchem Beeldende Kunsten. Op dit moment is ze bezig met de specialisatie binnen deze studierichting.


Bron: persbericht bibliotheek Theek 5, 25-07-2019
Foto's: Ludo de Kort